Stäng fönster Örebro kn, RÅDHUSET 9 ÖREBRO TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - År 1971 bildas Örebro tingsrätt genom en sammanslagning av Östernärkes domsagas häradsrätt samt Örebro rådhusrätt (SFS 1970:504). Från 1971 fram till 1986 inrymdes tingsrätten dels i rådhuset från 1860-talet på Stortorget, dels i det så kallade "Tingshuset" på Olaigatan. 1986 flyttade hela tingsrättens verksamhet till ett nytt tingshus på Drottninggatan.

Genom SFS 1970:504 kom områdena för Örebro, Glanshammars kommuner i den omfattning områdena hade vid utgången av 1970 att bilda domkrets för tingsrätten. Detta innebar att Östernärkes domsagas häradsrätt slogs samman med Rådhusrätten i Örebro. Genom SFS 1973:740 kom domsagan att endast omfatta Örebro kommun. Till följd av SFS 1992:128 kom Örebro Tingsrätt fr.o.m. den 1.7.1992 att tillhöra Göta hovrätt istället för Svea hovrätt.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-13