Stäng fönster Falköping kn, YXAN 1 FALKÖPINGS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Falköpings tingsrätt är beläget strax utanför centrum i ett område som förutom flerbostadshus även rymmer en kyrka från 1950- eller 60-talet samt stadshus och bibliotek.

Från och med 1954 upphörde rådhusrätten i Falköping, och staden förenades istället med Vartofta och Frökinds domsaga (SFS 1953:683. Jfr SFS 1943:56). Tanken på att lägga Falköping under landsrätt hade uppkommit redan tio år tidigare men man ville vänta på att ett nytt tingshus skulle uppföras. Det dröjde på grund av den byggransonering som rådde efter krigsåren. En annan möjlighet, som hade kunnat möjliggöra en snabbare sammanslagning, hade varit att bygga om rådhuset, men det visade sig bli för dyrt.

Det nya tingshuset kunde tillslut invigas i december 1953. Byggnaden fick beröm i lokaltidningen, som menade att tingshuset blivit "något av smyckets diamant" ( Falköpings tidning den 22/12 1953).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29, SFS 1953:683. Jfr SFS 1943:56, Falköpings tidning den 22/12 1953