Stäng fönster Tidaholm kn, FJALAR 5 TIDAHOLM

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I slutet av 1800-talet växte samhället Tidaholm, som tidigare kallades Agnetorp, och blev en av regionens viktigaste industriorter. Tingshuset är beläget i centrum av staden vid en av huvudgatorna. Det uppfördes av tingshusbyggnadsskyldige från Dimbos tingslag, del i Vartofta och Frökinds domsaga. Från och med 1913 tillkom Leaby och Slättängs tingslag, även de del i Vartofta och Frökinds domsaga. Redan på 1890-talet hade några av invånarna i Tidaholm föreslagit att de tre tingslagen skulle slås samman, och att det gemensamma tingsstället skulle placeras i Tidaholm, som blivit något av en centralort för området. Tidaholm hade vuxit fram som ett industrisamhälle under andra hälften av 1800-talet, och hade dessutom fått järnvägsförbindelser på 1870-talet. Tidaholm bruk skänkte en lämplig tomt till tingshusbyggandsskyldige och 1904 stod det nya tingshuset med arrestlokaler färdigt.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29