Stäng fönster Lidköping kn, TINGSHUSET 1 LIDKÖPINGS TINGSRÄTT

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING -
1904 slogs de tre tingslagen, Kinnefjärdings, Kinne och Kålland, samman till ett enda och det nya tingsstället placerades i Lidköping. Samtidigt övergavs de gamla tingsplatserna i Örslösa, Holmestad och Kollängen. Det nya tingshuset byggdes i centrala Lidköping i den så kallade Nya staden på västra sidan om Lidan.

1971 bildades Lidköpings tingsrätt av Lidköpings, Götene, Skara och Kvänums kommuner. Samtidigt bestämdes att Vara tingsrätt skulle innefatta Vara, Essunga, Grästorps och Larvs kommuner. Två år senare förenades Grästorp och Vara kommuner med Lidköpings tingsätt när Vara tingsrätt lades ner. Kvänums och Essunga kommuner hade då upphört och ingick i Vara kommun.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-08