Stäng fönster Götene kn, ENEBACKEN 1:32 KINNE HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Enebacken i Holmestad socken var tingsställe för Kinne härad under hela tidsperioden 1682-1904 (Hallbäck, 1970). I början av 1600-talet fanns i stort sett inga fasta tingsställen Västergötland, till skillnad från exempelvis Småland, men i samband med inrättandet av Göta hovrätt 1638 ändrades situationen. Landshövdingarna uppmanades att se till att tingsställena permanentades och att tingsstugor uppfördes.

Tingshuset i Enebacken är beläget i Holmestad socken strax norr om Götene. Tingshuset utgör ett av fyra byggnader som kringgärdar en mindre platsbildning inte långt från Holmestad kyrka. Ett av husen fungerade tidigare som gästgiveri och själva platsen fungerade som marknadsplats fram till 1916.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-28, Hallbäck, Sven-Axel Kring Kollängens tingshus. En minnesskrift Lidköping 1970