Stäng fönster Skara kn, SKÄRV 10:2 SKÄRV

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Enligt Gustaf Eksell i "Skarabygdens domsaga. En historik" (Skara 1959) uppförde tingshusbyggnadsskyldige i Valle härad någon gång under 1600-talet ett tingshus som då var beläget på en höjd vid kyrkan och gästgiveriet. I mitten av 1700-talet beslutades att uppföra ett nytt hus, denna gång av sten och 1756 stod huset klart. Under byggtiden hölls tingen i Höglunda.

I slutet av 1700-talet var detta hus i så dåligt skick att tingen flyttades till gästgiveriet vid Varnhems kloster. Tingshusbyggnadsskyldige beslutade dock att det gamla tingshuset skulle göras brukbart och därför påbyggdes huset med ytterligare en våning och salen flyttades upp.

Tingshuset ligger på en höjd vid vägen som löper genom byn Skärv mellan Skara och Skövde. Kyrkan ligger strax intill.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-08, Eksell, Gustaf Skarabygdens domsaga. En historik Skara 1959