Stäng fönster Strömstad kn, BOKEN 3 STRÖMSTAD

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är beläget i den norra delen av centrala Strömstad, norr om Strömsån och kyrkan. Det stora huset ligger i en brant uppförsbacke och reser sig högt över stadens centrum. Idag inrymmer rådhuset kommunens administration och förvaltning, men ursprungligen fanns i byggnaden lokaler för rådhusrätt, telegraf, sparbank, post, polis, drätselkammare och stadsfullmäktige. Den stod färdig 1917, men togs i bruk först två år senare.

Rådhuset tillkom efter en donation från Strömstadsfödde Adolf Fritiof Cavalli-Holmgren. Det byggdes enligt hans önskemål med för honom betydelsefulla tal som mått, exempelvis föräldrarnas födelsedagar och vigseldatum.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad- under rubriken historik.