Stäng fönster Härryda kn, LANDVETTER 15:1 SÄVEDALS HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Sävedals härads gamla huvudbygd låg kring Säveåns nedre lopp (Wildte 1951, s 86). Landvetter blev tingsplats för häradet 1705. Där uppfördes omkring 1750 ett tingshus. Huruvida det är rester av detta tingshus som fortfaraden står på plats är högst osäkert men uppgifter om rivning saknas. Tingsplatsen ligger i en vägkorsning i den äldre delen av samhället Landvetter, inte långt från kyrkan. Tidigare låg ett gästgiveri snett emot tingshuset.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-26, Wildte, Fridolf "Tingsställen i Göteborgs och Bohus län samt Älvsborgs län", ur Västergötlands Fornminnesförenings Tidskrift, Band V:6, 1951