Stäng fönster Orust kn, VAREKIL 1:181 VAREKIL

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Under 1600-talet höll Orust och Tjörns tingslag ting i Svanesund, på östra sidan av ön Orust. I mitten av 1700-talet var det kombinerade gästgiveriet och tingshuset i dåligt skick och ett nytt uppfördes på samma plats. Denna byggnad renoverades flera gånger under 1800-talet men brann till grunden 1911.

Vid den tiden hade Varekil, som låg en knapp mil väster om Svanesund, utvecklats till en livaktig knutpunkt på ön med bland annat en stor handelsbod, veterinär och post- och telegrafstation. Beslut fattades att flytta tinget dit och 9/8-1912 invigdes ett nytt tingshus av landshövding Gustav Lagerbring. Kyrkoherde Otto Alqvist höll tingspredikan.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.