Stäng fönster Uddevalla kn, ASPEKULLEN 1 FD THORDÉN LINES AB REDERIKONTOR

Historik
Uddevallavarvets grundare Gustaf B. Thordén var född och uppvuxen i Uddevalla och kom att under mellankrigstiden bygga upp en rederirörelse med bas i Helsingfors. Vid andra världskriget slut, då Finland stod på förlorarnas sida och Sovjetunionen intagit landet, beslutade Thordén att flytta sin verksamhet till Sverige och Uddevalla. Dock lyckades han inte få sin flotta till Sverige utan ägde efter krigsslutet det finska rederiet samtidigt som han byggde upp ett helt nytt rederi i Sverige. På Brändö i Helsingfors hade han dessförinnan sitt rederikontor, ritat 1941 av den svenskfödde arkitekten David Frölander Ulf. När ett nytt kontor skulle byggas i Uddevalla utformades det som en större version av föregångaren i Helsingfors. Arkitekt till det nya huset var Gustav Alde, i huvudsak verksam som designer av fartygsinredningar.
Nu finns i byggnaden Colloseum tandläkarmottagning istället för rederikontor.