Stäng fönster Borås kn, KORSNÄBBEN 1 VEDENS OCH BOLLEBYGDS TINGSLAGS FD TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset vid Sturegatan, liksom det ursprungliga tingshuset vid Södra Kyrkogatan, ligger i stadsdelen Lugnet i utkanten av centrala Borås. Lugnet var en av de förstäder som växte upp i slutet av 1800-talet, som en följd av industrins kraftiga tillväxt och stadens expansion (Dahlquist, 1999). Det var en arbetarstadsdel där befolkningen till stora delar var inflyttade från landsbygden. De flesta byggnader var av trä men det fanns också exempel på institutionsbebyggelse av sten.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-11, Dahlquist, Matilda (1999) Från ordenshus till tingshus, Byggnadshistorisk dokumentation av Korsnäbben 1 i Borås, B-uppsats vid Institutionen för miljövetenskap och kulturvård, Avdelningen för Kulturvård, Göteborgs universitet.