Stäng fönster Ale kn, KATTLEBERG 14:1 ALE HÄRADS GAMLA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Ale härads gamla tingshus ligger i Kattleberg, en by belägen på västra sidan av väg 45 mellan Älvängen och Alvhem. År 1806 åtog sig gästgivaren Johan Philip Borgström att mot ersättning uppföra och underhålla Ale härads tingshus i Kattleberg (Forsæus, 1992 s. 243-257). Byggnaden togs i bruk 1807 och häradet disponerade då domsal samt vissa andra utrymmen medan gästgivarrörelsen fyllde övriga delar av huset. Enligt kontraktet som upprättades mellan Borgström och häradet skulle huset byggas av trä, med stenfot, brädklädda timmerväggar och tegeltäckt tak. I bottenvåningen skulle finnas förstuga och vid sidan av denna en domsal som skulle vara lika lång som husets bredd och tolv alnar bred. Salen skulle vara inredd med bänkar utefter väggarna och domarsäte på långsidan vid gaveln. Fyra fönster skulle lysa upp rummet som hade en takhöjd på 3.5 meter. Domarstolen skulle placeras på en ett podium och omges av "gallerverk utaf trä samt hvaröver på gavelväggen et fönster i halvcirkelform" (Forsæus, 1992 s. 249). Med gallerverk avsåg man sannolikt ett skrank. Salens väggar och tak skulle spännas med papp och strykas med vit limfärg. Golvet i hela bottenvåningen skulle ges dubbla bottnar för att undvika drag.

Borgström förband sig också att ta ansvar för straffpålen samt häradsfängelset som skulle genomgå vissa förbättringar. Ett urtima ting den 3 augusti 1807 var det första som hölls i det nya huset, vilket då inte var helt färdigbyggt. Huruvida Borgström verkligen följde kontraktet i detalj är inte fastställt men huset, såsom det ser ut idag (1997) har stora likheter med det beskrivna tingshuset.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-04, Forsæus, Sven (red.) "Skepplanda socken: från forntid till nutid i ord och bild" Skepplanda kommunfullmäktige : Skepplanda sockenbibliotek (distr.) Älvängen 1972