Stäng fönster Färgelanda kn, TÅNGELANDA 1:12 TÅNGELANDA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Tångelanda uppfördes för Valbo härad 1765. Det är beläget på en höjd utefter vägen mellan Högsäter och Bäckefors.

I början av 1680-talet hölls ting i Horntreten och Bandene, båda platserna i närheten av Färgelanda. 1686 flyttades förhandlingarna till Stigen (Hallbäck, 1965, s. 10ff.). Ett nytt tingshus för häradet uppfördes 1694 i Rösäter i Högsäters socken, som fungerade som tingsplats fram till 1730. Detta år köpte häradsrätten några byggnader i Holmen, som låg i samma socken som Rösäter. Varför man flyttade till Holmen är okänt. Sju år senare, 1737, flyttade igen, nu till Norra Oxnäs där ett nytt tingshus just uppförts. 1764 var dock denna byggnad så förfallen att man inte kunde vistas i den. Valbo härad förlade då sina tingsförhandlingar i Tångelanda, där man stannade i mer än tvåhundra år.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-10-21, Hallbäck, Sven Axel: Historik över Valbo härads tingsplatser, Vänersborg 1965.