Stäng fönster Hagfors kn, RÅDA 1:120 NORRA RÅDA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Samhället Norra Råda ligger utmed Klarälven, vid vägen mellan Karlstad och Sysslebäck. Tidigare hade häradsrätten hyrt in sig och hållit ting på olika gårdar i Norra Skoga (Aurén, 1973 s. 52-53). Att tingshuset placerades just här i slutet av 1800-talet berodde på att Råda övertagit Norra Skogas roll som centralort i mellersta Klarälvdalen. Vid slutet av 1800-talet fanns också krav på bättre utrymme för rättens ledamöter, behov av brandsäkert arkiv och ett särskilt häkte.

Byggnaden ligger centralt i samhället mittemot kyrkan. Flera gästgiverier har funnits i Norra Råda och det senaste låg mittemot tingshuset och brann ner 1948. Järnvägen mellan Kil och Filipstad gick tidigare runt Rådasjön och passerade samhället, men spåren revs upp på 1980-talet.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-12, Aurén, Torsten (1973) "Norra Råda och rättvisan" s 52-53 I: Norra Råda berättar, Norra Råda kommun