Stäng fönster Ljusnarsberg kn, KYRKVRETEN 3 M.FL. KOPPARBERG

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Nya Kopparbergs bergslag hade sin tingsplats i Kopparberg fram till 1898. Den äldsta tingshusbyggnaden låg vid Malmtorget, i närheten av kyrkan. Huset var en så kallad gruvstuga som också användes som tingshus, och hade uppförts 1641. Vid mitten av 1740-talet konstaterades att byggnaden hade förfallit och var i behov av reparation. Istället för att renovera det ursprungliga huset påbörjades uppförandet av ett helt nytt tingshus 1757 (delar av den gamla byggnaden kan emellertid ha återanvänts). I väntan på de nya lokalerna hölls tingen på Laxbogården. Den nya byggnaden var färdigbyggd 1758 och skall enligt uppgift ha kallats "rådhuset" i början. Detta bör vara anledningen till varför det i vissa källor anges att huset byggdes om till tingshus 1893, då en omfattade renovering genomfördes.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.