Stäng fönster Karlshamn kn, KALMAR 10 KARLSHAMN

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det ståtliga rådhuset har ett monumentalt läge vid torget, mitt emot kyrkan. Rådhuset ersatte två tidigare rådhus. Stadens första rådhus brann ner 1655 efter att danskarna stuckit staden i brand. Karlshamns andra rådhus uppfördes 1682 vid Stortorget och var i bruk fram till 1800-talet. Man ansåg då att byggnaden var för liten och staden köpte ett nytt hus vid Stortorget 1810. Två år senare togs huset i bruk, men det revs emellertid 1898. Det tredje och nuvarande rådhuset uppfördes 1899 och användes som domstolslokal fram till 1970 (SUB, Bd 15, Malmö, 1950, s. 904ff.).

I Karlshamns museums årsbok "Carlshamniana" 1995 publicerades Janne Charlesen text om rådhuset. Följande redogörelse baseras huvudsakligen på hans uppgifter:

Enligt Charlesen inleddes diskussionerna om byggande av nytt rådhus i början av 1890-talet men det dröjde till 1896 innan en arkitekttävling utlystes. Tio förslag inkom och första pris gick till ett förslag kallat "Homo sum", en byggnad i tre våningar med torn. Även andra pris, kallat "Pelle", var en trevåningsbyggnad med torn. Det rådde delade meningar vad gällde frågan om man skulle anlita utifrånkommande expertis som kunde bedöma förslagen. Kontakt togs med redaktionen för Teknisk Tidskrift som meddelade att en prisnämnd som på plats granskade förslagen skulle kosta 200 kronor per juryman. Två sakkunniga, IG Clason från Tekniska högskolan i Stockholm samt arkitekten Kasper Salin, kallades slutligen till Karlshamn. De satte förslaget "Pelle" utfört av Gustaf Adolf Lindberg, på första plats vilket avgjorde frågan. Arbetet med det nya rådhuset påbörjades våren 1898. Problem med pålningen uppstod redan från början och trots omfattande förstärkningsarbeten skulle huset snart efter uppförandet få svåra sättningsskador.

Rådhuset uppfördes på samma fastighet som det tidigare rådhuset. I en av grundstenarna infogades en kista med diverse tidsaktuella ting som berörde staden Karlshamn: dagstidning, fotografier, banksedlar, mynt, en pergamentskrift med information om antalet invånare med mera.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad- under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-26, SUB, Bd 15, Malmö, 1950, s. 904ff., Charlesen, J (1995) "Karlshamns gamla rådhusbyggnader" I: Karlshamns museums årsbok "Carlshamniana"