Stäng fönster Klippan kn, TINGSHUSET 11 KLIPPANS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Klippans tingsrätt är belägen mitt i centrum vid ortens huvudgata. 1943 beslutade tingshusbyggnadsskyldige i Norra Åsbo härad att låta uppföra ett nytt tingshus. Hans Brunnberg ritade ett förslag 1944 som också godkändes, men på grund av restriktioner inom byggnadsverksamheten blev ärendet liggande hos Statens arbetsmarknadskommission som utfärdade de obligatoriska byggnadstillstånden. När tillstånd beviljades 1951 hade kommissionen gjort ändringar i häradshövdingens bostad så att den överensstämde med gällande normer för bostadsyta.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingsrättsbyggnaden, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-11, Invigningsskrift Norra Åsbo härads tingshus i Klippan 13/6 1953.( 1953.) red. Agard Andersson, Carl Andersson och Oscar Jönsson, Klippan