Stäng fönster Klippan kn, STIDSVIG 2:105 NORRA ÅSBO HÄRADS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Norra Åsbo härads forna tingshus ingår i en gårdsanläggning som ligger i centrum av det lilla samhället Stidsvig. Byggnadens ålder är okänd. En inristning i timret talar om en händelse år 1617 men timret kan vara återanvänt. Eftersom det är drygt 300 år sedan Stidsvig slutade vara tingsstad är det svårt att avgöra huruvida just denna byggnad regelmässigt eller bara undantagsvis användes som tingshus eller hur byggnaden såg ut vid denna tidpunkt. Enligt Östra Ljungby och Källna socknars hembygdsförenings skrift om tingshuset är det troligt att det redan i början av 1500-talet byggdes ett tingshus i Stidsvig. Den danska järnhyttan var då i full gång och 1521 kom en förordning från danska kungen att varje härad skulle bygga ett tingshus. Enligt hembygdsföreningens skrift skall det nuvarande huset från början ha bebotts av tingsfogden och hans familj. Eftersom Stidsvig låg på gränsen mellan Sverige och Danmark eldhärjades och plundrades trakten ofta och domböcker från tiden saknas.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.