Stäng fönster Ängelholm kn, TINGSHUSET 13 ÄNGELHOLMS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - År 1852 förelåg ett förslag att flytta Bjäre härads tingsställe till Grevie eller Förslöv. Detta avslogs 1855 efter besvär av Båstad, Torekov, Västra Karup, Hov, Förslöv och Grevie. De ansåg att tingsstället skulle vara Båstad. Flytten därifrån påpekades det, hade skett på olagligen. Kungl. Maj:t ansåg emellertid att tingsstället borde ligga på samma plats som kronohäktet och därför blev Ängelholm lagligt tingsställe år 1858. I samband med Kungl. Majts beslut bestämdes att nytt tingshus skulle uppföras.

Tingshuset är beläget vid Tingstorget där också det forna kronohäktet från omkring 1780 ligger. Det var stadshäkte till år 1840, då det blev Sveriges första kronohäkte. Häktet har också fungerat som polisstation och landsfiskalskontor fram till 1967. Huset är nu renoverat till Hantverksmuseum för Ängelholm. Det lilla huset bredvid museet byggdes år 1850 och har tidigare varit bostad åt kronohäktets fångvaktare.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/SB_Angelholms_TR_Domsagohist.pdf
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-12