Stäng fönster Malmö kn, SANKT KNUT 9 MALMÖ TINGSRÄTT OCH RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Malmö rådhus är uppfört i den gamla delen av Malmö, vid Stortorget och i närheten av Sankt Petri kyrka. Idag inrymmer huset också delar av tingsrätten vars huvudbyggnad är uppförd bakom och i direkt anslutning till rådhuset. Volymmässigt och stadsbyggnadsmässigt ansluter tingsrättens byggnad till rådhuset och den gamla kvartersstrukturen, men i fråga om material och formspråk avviker det radikalt.

Redan tidigt låg Malmö under rådhusrätt. Den äldsta kända rådhusbyggnaden uppfördes vid mitten av 1400-talet, och låg på den så kallade riksbankstomten i kvarteret Diskonten. Rådhusrätten kom under 1500-talet att flytta till Stortorget där det nya rådhuset stod färdigt 1546.

Malmö tingsrätt bildades 1971 i samband med den stora tingsrättsreformen som innebar att häradsrätter och rådhusrätter ersattes av tingsrätter. Ett första steg var att rådhusrätterna förstatligades 1965.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av byggnaderna, se byggnad - under rubriken historik.