Stäng fönster Ystad kn, HERRESTAD 55:1 HERRESTAD

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Herrestad och Ljunits häraders forna tingshus ligger vid bygatan bredvid kyrkan och gästgivargården. Patsen kallas Herrestads torg.

Enligt Henning Isberg (Herrestads härad, Strövtåg Ystad 1981) beslutades redan några dagar efter branden av det gamla tingsstället, gästgivaregården i Herrestad, att ett tingshus skulle uppföras på platsen (s.154 ff). Den 2 juli beslutade man sig för att hålla entreprenadauktion för uppförandet av tingshus och fånghus. "EN rad myndiga män samlades den 10 oktober 1800 för att avgöra saken. Det var rusthållare Klemmed Gunnarsson från Tranås, rusthållaren Hans Larsson från Everöd, nämndemannen Lars Ivarsson från Lilla Köpinge, sekreteraren Jacob Sundevall från Fylan, Pehrsson från Öja, nämndemännen Anders Nilsson från Folkestorp, Jöns Mattsson från Nöbbelöv, Pehr Andersson från Norra Vallösa. Petter Herrstedt på Herrestad nr 15 kom att för 24 500 dahler silvermynt uppföra Tings- och Fånghuset på de kvarstående grundvalarna av den nedbrunna gästgivaregården. Allt stod färdigt 1802 och kom att fylla sin funktion till 1 januari 1878, då Ystad blev tingsställe. Fångahuset hade förlagts strax öster om tingshuset och vinkelrätt mot landsvägen. Den nya gästgivaregården byggdes på andra sidan vägen med 'hospitalet' från 1774 som östlig granne.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/SB_Ystads_TR_Domsagohist.pdf För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01, Henning Isberg "Herrestads härad, Strövtåg" Ystad 1981