Stäng fönster Sjöbo kn, JAKOB 9 SJÖBO

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Vid 1800-talets slut hade Sjöbo blivit en järnvägsknut, och 1898 blev det municipalsamhälle. Färs och Frosta häraders forna tingshus uppfördes några år senare vid torget mitt i samhället, i direkt anslutning till gästgiveriet, de gamla skjutsstallarna och det äldre tingshuset, Sjöbo Mårten 6.

I samband med att den judiciella indelningen i Kristianstads och Malmöhus län ändrades till vissa delar, bildades Ystads domsagas häradsrätt den 1 januari 1967, med tingssälle och kansli i Ystad. Färs häradsrätt lades då under domsagan samtidigt som Anderslövs och Klagstorps kommuner fördes över till Oxie och Skytts domsaga. Genom denna sammanslagning upphörde tingsstället i Sjöbo från och med 1969 (SFS 1966:407).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.