Stäng fönster Östra Göinge kn, PRÄSTGÅRDEN 3 ÖSTRA GÖINGE HÄRADS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Östra Göinge härads tingshus uppfördes efter en stor brand som härjade i Broby 1855 och förstörde både det gamla tingshuset och gästgiveriets byggnader. Det nya huset byggdes på samma plats som de tidigare tingshusen, mitt i samhället nära kyrkan. Byggnaden kom att fungera som tingsställe för Östra Göinge härad mellan 1858-1968. Vid inventeringstillfället, 1998, fungerade det forna tingshuset som kommunhus.

Tingshuset är uppförd i en våning med inredd vind. Stommen är av rött tegel murat i kryssförband, och sadeltaket är belagt med rött enkupigt lertegel. Huset vilar på en sockel av natursten. Den ursprungliga, idag igensatta, entrén är placerad mitt på husets framsida och markeras av en trappstegsprydd fronton. Idag är ingångarna förlagda till gavlarna. En rundbågefris löper under husets takfot och motivet har även använts i gavelpartierna. Vid den ena gaveln sitter tingsklockan i en ställning som kröner taknocken. Tingshusets framsida är nästan helt överväxt av vildvin. Mot baksidan och den innergården skjuter tingssalen ut i en absidform.

Huset var i huvudsak oförändrat till år 1943, då det restaurerades och en större tillbyggnad gjordes för domsagans kansli, som nämnda år flyttades från Kristianstad till Broby.

Tingssalen är i stort sett intakt från 1943 års renovering med häradsvapen, stolar, lampor, podium samt ett par åhörarbänkar. Salen går tvärs igenom huset och har fönster, dels i absiden bakom rätten, dels i väggen bakom åhörarna. Mellan de båda fönstren i absidformen syns spår efter ytterligare ett fönster som senare satts igen. Rätten satt bakom ett täckt bord på ett podium. Tingssalens ena vägg smyckas av en konstnärligt utformad informationstavla från 1969 av Gert Raffa.

Bredvid tingshuset ligger en mindre tegelbyggnad från 1890-talet som innehöll häkte samt vaktmästarbostad. Väggen mellan de två cellerna har slagits ut och utrymmet används idag som förvaringslokal. Celldörrarna är dock intakta. Ett hundratal meter bakom tingshuset ligger den gamla domarbostaden, en vitkalkad villa uppförd samtidigt som tingshuset och renoverad i början av 40-talet.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-13