Stäng fönster Kristianstad kn, DEGEBERGA 20:55 TINGSHUSET DEGEBERGA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Gärds och Albo häraders forna tingshus är beläget vid den öppna platsen mitt i Degeberga, intill samhällets genomfartsväg. Det gamla hotellet, tidigare gästgiveri, ligger rakt över gatan och kyrkan strax söder om tingshuset. Kyrkogården gränsar till tingshusträdgården. Järnvägsstationen är belägen norrut, inte mer än en halv kilometer uppför den brant sluttande landsvägen. Tingshuset fungerade som domstol mellan 1892-1952. Vid inventeringstillfället, 1998, var huset samlingslokal för bland annat Degeberga byalag, samt som turistbyrå.

Tingshuset är ett långsträckt gult tegelhus, uppfört i en våning med en vind som numera är inredd, och en källare som urspungligen användes för förvaring av koks och ved. Tandsnittsfris och hörnkedjor artikulerar murverket och entrén som öppnar sig mitt på frontfasaden och vetter mot den öppna platsen, är förlagd till den svagt utskjutande mittrisaliten. En frontespis med urverk kröner mittpartiet som också markeras av fyra stenpilastrar. Ovan entrén har man placerat häradsvapnen och Skånes vapen, alla utförda i natursten. Entrédörrarna härrör från 1950-talet, förmodligen tillkom de samtidigt som huset gjordes om till kommunalhus.

I axel med entrén, på byggnadens baksida, markeras tingssalens placering av en kraftigt utskjutande byggnadskropp. Salen accentueras ytterligare av de stora rundbågiga fönstren. I husets västra gavel har turistbyrån verksamhet sommartid. Delar av huset används också som fritidsgård.

Intill tingshuset ligger en mindre byggnad, uppförd av likadant gult tegel med sadeltak. I byggnaden låg ursprungligen två celler och en vaktmästarbostad om två rum och kök. Till vaktmästarbostaden hörde en bit mark och ett brygghus som låg längre ner i trädgården.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-31