Stäng fönster Kristianstad kn, KRISTIAN IV 10 KRISTIANSTADS RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset uppfördes vid Stortorget mitt i Kristianstad, på samma plats som det tidigare rådhuset. För ritningarna stod arkitekten Magnus Isaeus. Huset stod färdigt för invigning den 15 januari 1891. Till skillnad från de allra flesta rådhus i Sverige är byggnaden ingen solitär utan har byggts ihop med intilliggande hus som är uppfört vid ungefär samma tidpunkt.

Rådhuset är byggt i tre våningar med källare och vind. Sockeln är av natursten som dragits upp över bottenvåningens fasad, möjligen är bottenvåningens exteriör förändrad sedan uppförandet. Fasaden mot torget är klädd med rött tegel och vita putsdekorationer, medan gårdssidan, troligen förändrad sedan uppförandet, är gulputsad och anknyter till tillbyggnaden som gjordes 1937-39. Rådhusets tak har sadelform och är belagt med kopparplåt.

Två sidorisaliter springer fram ur torgfasaden och kröns av kopparklädda tornhuvar. Fasadens mittparti avslutas av en volutprydd frontespis med en nisch i vilken en staty av Christian IV har infogats. Statyn är en kopia av den danske skulptören Thorvaldsens staty och originalet står i Roskilde domkyrka. Frontespisen rymmer också ett urverk. Devisen "Pax vobis" vilket Christian IV enligt sägnen själv lär ha sagt till borgerskapet, står att läsa på fasaden.

Huvudentrén är centralt placerad och markeras av en portal med kolonner i konststen. En naturstenstrappa leder besökaren till porten.

Rådhusets arkitektoniska uttryck kallas ofta Christian IV-stil eller holländsk renässans. Kungens namnchiffer, tillika stadens vapen, finns på flera platser i rådhuset bland annat på trappräcket i entréhallen samt ovanför ingången. Rådhusrättens sal är troligen förändrad med senare ytskikt och möblemang. Taket är av kassettakstyp och dagsljuset faller in från salens ena långsida. I stadsfullmäktiges sal finns ett senare podium och möblemang från uppskattningsvis 1940-talet.

På 1930-talet befanns rådhuset för litet och den intilliggande fastigheten köptes in och revs för att ge plats åt en nybyggnad. Arkitektbröderna Ahlséns verk stod klart 1939. Det är en gul slätputsad trevåningsbyggnad med flackt koppartak. Vita lisener och horisontella band av naturstensplattor delar upp fasaderna både mot torget och mot gården. Ett smalt byggnadsparti som ligger indraget från det övriga fasadlivet förbinder det gamla rådhuset med nybyggnaden.

Det är förmodligen ingen slump att tillbyggnaden uppvisar många likheter med Erik Gunnar Asplunds tillbyggnad av rådhuset i Göteborg, vilket invigdes 1937. I Kristianstad hade tillbyggnaden föregåtts av en arkitekttävling och Asplund satt i kommittén som bedömde tävlingsförslagen.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-31