Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 HUSBY GÅRD

Historik
Husby gård är den yngsta av Järvafältets bevarade gårdsbildningar, och tillkom under 1800-talets förra hälft genom sammanslagning av mark från gårdarna Granby och Akalla. Själva namnet Husby antyder dock en långt äldre historia. Husbyar var under vikingatid och medeltid gårdar där konungens tjänsteman bodde, och där det fanns magasin för den skatt som bönderna betalade in i natura. Platsen för den medeltida gården ligger sannolikt ett hundratal meter sydväst om nuvarande gård. På äldre historia pekar även det gravfält från järnåldern som ligger väster om gården. Här löper även en av de allra äldsta vägarna på Järvafältet, vid ett vägkors finns en runsten från äldre medeltid och en oristad rest sten.

Den äldsta byggnaden på gården är sannolikt den gamla mangårdsbyggnaden, idag kallad Brinks hus (Akalla 4:1 hus 77, byggnad 1 enligt 1971 års inventering). Byggnaden kan vara från tidigt 1800-tal eller äldre och enligt uppgift skall den södra delen av vara den äldsta - huset har senare blivit till- och påbyggt. Laga skiftesprotokollet från 1841 nämner 14 byggnader på gården. Här fanns två boningshus; mangårdsbyggnaden samt en mindre stugbyggnad belägen "nordost om gården". Denna stuga skulle kunna vara samma byggnad som den senare köksflygeln (dagens Lillstuga, Akalla 4:1 hus 80, byggnad 2). Ekonomibyggnaderna var 1841 en ladugård med nybyggt stall och fähus, en loge, en mindre loge, ett lider, ett svinhus, en smedja samt en badstuga. Dessutom nämns en bod samt en dubbelbod med avträde, en vedbod, en källare och ett gammalt brygghus. Av ekonomibyggnaderna finns år 2007 sannolikt inga alls kvar. Vissa uppgifter tyder dock på att på att lidret skulle kunna vara identisk med vagnslidret (Akalla 4:1 hus 196, byggnad 5).

Någon gång vid 1800-talets mitt uppfördes magasinet, dvs den östra delen av dagens Storstuga (Akalla 4:1 hus 81, byggnad 3). År 1890 fanns på gården även ett nybyggt stall (senare kallad ladan eller ladugården, Akalla 4:1 hus 183, hus 6) samt en ladugård, idag riven. Intill magasinet uppfördes ca 1890 ytterligare ett bostadshus, den s.k. Inspektorsbyggnaden eller Rättarebyggnaden. Denna finns idag kvar idag som Storstugans västra del (Akalla 4:1 hus 83, byggnad 4). År 1890 skall det även ha funnits en grindstuga - denna kan vara identisk med bostadshuset längst i väster (Akalla 4:1 hus 82, byggnad 8). Detta hus sägs i källorna därefter tidvis ha fungerat såsom statarbostad.

Gården ägdes under slutet av 1800-talet av grosshandlare Brink, vilken använde Husby som sommarnöje med bostad i den gamla mangårdsbyggnaden. Under Brinks tid försågs huset med stiliga snickarglädjeverandor och det är grosshandlaren som gett byggnaden dess nuvarande namn. Efter kronans expropriation år 1905 arrenderades Husby av gårdens f.d. rättare Motander vars söner Hans och Tord ännu på 1960-talet skötte och arrenderade gården. Bröderna bodde vid denna tid i mangårdsbyggnaden respektive köksflygeln.

Under perioden mellan 1905 och 1970 skedde vissa förändringar av bebyggelsen. Där det behövdes så moderniserades husen med nya kök, vatten och avlopp. Vagnslidret användes som bod och förråd, och byggdes till på den södra sidan med garage. Mangårdsbyggnadens snickarglädjeverandor togs bort. Inspektorsbyggnaden/Rättarebyggnaden byggdes om- och till i början av 1960-talet. Vid samma tid moderniserades stallet invändigt och byggdes till. Bostadshuset längst i väster användes tidvis som förläggningsbyggnad för militären. Under 1900-talets första hälft tillkom dessutom en grupp enklare byggnader nordväst om gården med anknytning till de militära ändamålen- dessa hus är idag rivna.

Husby gård togs över av Stockholms stad år 1972. I samband med att stadsdelen Husby uppfördes renoverades gården och byggdes om. Den kom att fungera som kvartersgård för omkringliggande bostadsområde, med lokaler för parklek, fritidshem, klubbhem, föreningslokaler, hantverks- och verkstadslokaler, konditoriservering, manskapslokaler för parkförvaltningen osv. Anläggningen kompletterades med bl.a. lekpark, plaskdamm och dansbana. Husen upprustades och ändrades för sina nya ändamål, bitvis ganska kraftigt med nya VA-installationer, delvis nya ytskikt och detaljer såsom fönster och dörrar. Dessutom sammanbyggdes hus 81 och 83 (det f.d. magasinet samt inspektorsbyggnaden) med en gemensam entrédel. Nya byggnader tillkom; en liten utescen och ett förråd (Akalla 4:1 hus 76 respektive 78); en bastu och en komplementbyggnad för koloniområdet (hus 74 och 73). Även under 1980-talet skedde upprustning och underhåll av husen. Vid denna tid revs ladugården (byggnad 7), och ersattes av den nya verkstadsbyggnaden (Akalla 4:1 hus 79). Stallet brann år 1994. Byggnaden återuppbyggdes omedelbart, dock kraftigt förändrad i det inre, och med en yttre skepnad som i sina detaljer delvis skiljde sig från det gamla huset. Vagnslidret, sedan 1970-talet använt som verkstad, brann år 2005 och återuppbyggdes, med en yttre skepnad som i detaljer var annorlunda än tidigare.

Källor:
Exploateringskontorets och trafikkontorets arkiv
Spånga sockens historia, Nils Staaf 1966
Stockholms gatunamn. NG Stahre mfl 1982
Stockholms Stadsbyggnadsnämnds Arkiv
Stockholms Stadsmusei arkiv; Järvafältet
Stockholms Stadsmusei arkiv: Torp och gårdar
Svenska gods och gårdar, del IX. W von Sydow.
Utredning beträffande Järvagårdarna, Kjell Abramson arkitektkontor AB, Kjell Abramson, Lars Englund, 1971