Stäng fönster Simrishamn kn, SANKT NIKOLAUS 7 SIMRISHAMNS FD RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det forna rådhuset, som ritades av arkitekten Peter Boisen, är beläget vid Simrishamns huvudgata i direkt anslutning till kyrkan och torget. Byggnaden användes som rådhus mellan 1867 och 1944 och därefter kom den att användas som tingshus fram till 1991. Vid inventeringstillfället, 1998, fungerade byggnaden som kommunalhus.

Rådhuset är ett tvåvåningshus med fasader av rödskiftande tegel och mönstermurning av gult tegel. Båda gavlarna är överdragna med ett tunt lager röd puts och i den övre delen av den västra gaveln syns en sexuddig stjärna. Gavelkrönen har trappform. Entrén är centralt placerad och nås via en utskjutande förstuga/vindfånfång. I mittpartiet reser sig en fronton utformad som en trappgavel med stadens vapen av natursten. Sadeltaket är belagt med tegel.

Enligt G.E Alebo i boken "I Cimbrishamn omkring sekelskiftet" var rådhusrättens lokaler belägna i den västra delen av rådhusets nedre våning. I denna sal finns mycket riktigt bevarad stuckatur föreställande vågen, bibeln och svärdet. I västra gaveldelen på andra våning finns den sal som häradsrätten och så småningom tingsrätten använde under åren 1944-1991. Troligtvis var det denna sal som ursprungligen användes som solennitetssal. Den är rektangulär till formen och utrustad med podium. Möbleringen är modern.

Enligt Alebo låg stadens arrest i en separat byggnad på norra sidan av rådhuset (Alebo, 1966 s. 162). Det var ett tegelhus uppfört i en våning med valmat sadeltak. Möbleringen sägs ha bestått av en träsäng med halm och en filt. Uppvärmningen skedde från förgården och skorstensröret värmde en nisch i cellen. Det är okänt huruvida arresten är riven eller finns bevarad.

Intressant att notera är att Boisens läromästare, den danske arkitekten Ferdinand Meldahl 1859-62 uppförde ett tingshus i Randers Danmark. Simrishamns rådhus uppvisar stora likheter med Meldahls tingshus (se Blennow, 1990 s. 41). Boisen ritade för övrigt också tingshusen i Hammenhög och Ystad.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01, Alebo, G.E I Cimbrishamn omkring sekelskiftet Bokförlaget Ivo, Simrishamn 1966, Blennow A-M "Stadsarkitekternas epok 1870-1950", Statens råd för byggnadsforskning Stockholm R23:1990