Stäng fönster Eslöv kn, ÅKARP 33:3 ONSJÖ HÄRADS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Onsjö härads forna tingshus, uppfört mellan 1798-1800, ligger i en vägkorsning, mitt i det lilla samhället Marieholm. Ett stenkast från huset ligger också det gamla gästgiveriet som fortfaraden är i bruk. Byggnaden, som ritades av länsbyggmästare Knock, användes som tingshus mellan åren 1800-1967. Vid inventeringstillfället, 1998, fungerade det forna tingshuset som förskola och fritidshem.

Tingshuset är uppfört i en våning av rött tegel murat i blockförband. Under det brutna sadeltaket som belagts med rött tegel finns också en inredd vind. Husets gavlar har en vit putsdekor med trappstegsmotiv. I form och proportioner visar huset stora likheter med tingshuset i Glumslöv, som numera fungerar som ICA-affär.

Tingshuset i Marieholm har byggts till och om vid fem tillfällen, första gången 1894. När tingshuset byggdes, på 1700-talet, renoverades samtidigt det gamla häktet som också innehöll bostad för häradstjänaren. Sannolikt var det detta fånghus som revs och ersattes med ett nytt i mitten av 1890-talet. Förutom tingshuset finns idag ytterligare två byggnader som byggts samman med det gamla huset. I vinkel mot tingshuset finns ett tegelhus byggt i en våning som i sin tur förbinder det äldsta huset med en tredje byggnadskropp vilket ligger parallellt med domstolsbyggnaden. Troligen inrymdes i denna huskropp vaktmästarebostad och celler.

Huvudentrén är placerad i vinkeln mellan den mittersta byggnadskroppen och tingshuset. De två senare byggnadskropparna är uppförda i rött tegel under flacka sadeltak.

Ytskikten i tingssalen har förnyats, endast fönster och dörromfattningar är bevarade. Skrank och podium är ganska nyligen borttagna. Tingssalen skjuter inte ut från byggnadskroppen En del av interiören i övriga delar av byggnaden är bevarad.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-12