Stäng fönster Ronneby kn, HOBY 5:2 BRÄKNE HÄRADS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Bräkne härads forna tingshus ligger i vägskälet Ronnebyvägen-Häradsvägen där kyrka, gästgiveri och tingshus samlats. Strax norr om korsningen ligger också järnvägsstationen och söder om tingshustomten sträcker sig Gamla riksvägen.

Nuvarande tingshus ersatte ett tidigare, nedbrunnet, tingshus i Hoby. Denna byggnad, som härrörde från 1700-talets andra hälft, brann till grunden 1781. Under ett antal år därefter hölls tingen istället i en gästgivaregård som hade byggts upp efter tingshusbranden. Ritningar till ett nytt tingshus av sten godkändes av Överintendentsämbetet, fanns redan 1791 men av någon anledning kom inte bygget igång. 1803 godkändes nya ritningar, denna gång föreställande ett trähus. Det tycks ha varit dessa ritningar som låg till grund för det slutgiltiga utförandet.

Efter en tillbyggnad på 1920-talet kom tingshuset att bestå av två sammanbyggda men separata huskroppar. Det är inte omöjligt att också den ursprungliga byggnaden genomgick en omfattande förändring i samband med tillbyggnaden i syfte att ge hela byggnadskomplexet en likartad utformning.

Det äldsta huset är uppfört i en våning med inredd vind under tegeltäckt mansardtak med valmad spets. Byggnaden vilar på en sockel av natursten och fasaderna är gulputsade med vita listverk. Entrén är förlagd till den framskjutande mittrisaliten som har slätputsade hörnkedjor och en takgesims med tandsnittsfris. Huvudentrén består av en glasad pardörr och markeras av en portik med joniskt inspirerade kolonner som bär upp en segmentbågeformad fronton. Häradets vapensköld pryder frontonen. På ritningen som godkändes av Överintendentsämbetet 1803 saknar byggnaden hela det framträdande mittpartiet.

Tillbyggnaden består i själva verket av tre byggnadsdelar: den högsta och mest framträdande rymmer en större tingssal, en låg passagebyggnad förbinder huset med det ursprungliga och i den tredje öppnar sig allmänhetens forna entré till salen. Husen är uppförda i en respektive en och en halv våning med putsade fasader som avfärgats gula och vita listverk. Taket på tingssalsdelen är belagt med falsad plåt och kröns av en takryttare i form av ett öppet klocktorn med en klocka. Det som fungerade som allmänhetens entré vetter mot vägen och markeras av en enkel omfattning och en stentrappa.

Interiört har husen genomgått flera renoveringar och ombyggnader under senare tid. Enligt ritningen från 1803 var den ursprungliga tingssalen belägen i den äldre byggnadens östra del. Häradshövdingen bodde då i husets västra del, mot landsvägen. Det skall också ha funnits arkiv i husets västra del och i den östra fanns nämndens rum samt kronobetjäningsrum. Den ursprungliga planlösningen är till vissa delar oförändrad medan ytskikt och snickerier är helt utbytta. Många förändringar gjordes sannolikt på 1920-talet i samband med tillbyggnaden.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-26