Stäng fönster Ronneby kn, SAKEUS 1 MEDELSTA HÄRADS FORNA TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det forna tingshuset ligger strax intill rådhuset vid Karlskronagatan mitt i Ronneby. Det uppfördes för Medelsta härad 1873 och kom därefter att fungera som tingshus fram till 1909. Huset lät uppföras av häradshövdingen Gadd som avled samma år som huset stod färdigt. På 1880-talet övergick ägandet till häradshövdingen Lilienberg som då också nyttjade huset som privatbostad. 1916 inreddes affärslokaler i en del av bottenvåningen och sex år senare sålde Lilienbergs änka, Tekla Lilienberg, byggnaden till handlanden H G Andersson.

Tingshusbyggnaden är uppförd i en våning med inredd vind under sadeltak som täcks av röd plåt. Fasaderna är klädda med gråmålad liggande panel med grönmålad listverk och fönsterkarmar . En kraftigt profilerad gesims löper under takfoten och hörnen markeras av pilstrar. Entrén har tidigare varit centralt placerad på byggnadens långsida men är nu igensatt. En frontespis höjer sig över takfoten på byggnadens framsida. Den är fem fönsteraxlar bred och pryds av ett lunettfönster. En fronton av liknande utformning finns på byggnadens baksida där även en senare tillbyggnad har gjorts. Möjligen indikerar ett utskjutande parti på baksidan med fyra fönsteraxlars bredd den tidigare tingssalens placering i huset. Interiört är byggnaden helt förändrad.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29