Stäng fönster Tanum kn, TANUMSHEDE 3:11 TANUMSHEDE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det före detta tingshuset ligger i norra delen av Tanumshede, invid vägskälet mot Grebbestad. Miljön är typisk, intill tingshuset ligger ett gästgiveri och ett stall med en tingsklocka. Tanumshede har tradition som gästgiveri och tingsställe sedan 1600-talet ("Tingshus, stall, magasin, gästgiveri" 1978, s 4-5). År 1663 fick Björn i Hee (Hede) kungliga rättigheter att bedriva en gästgiverirörelse, vilket är de tidigast kända uppgifterna. Man höll också ting i Hede, men det är osäkert om tingen hölls i gästgiveriet eller i ett särskilt tingshus.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Stromstads_TR_Domsagohist.pdf För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2007-06-12, "Tingshus, stall, magasin, gästgiveri - Kulturhistorisk dokumentation inför byggnadsminnesförklaring"(1978) Uddevalla: länsmuseet