Stäng fönster Lerum kn, TORP 2:2 VÄTTLEHÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Vättle härads gamla tingshus var i dåligt skick i början av 1890-talet och tingshusbyggnadsskyldige diskuterade hur man skulle åtgärda situationen. Beslut fattades så småningom att uppföra ett helt nytt hus på en tomt som tidigare tillhört det indragna fänriksbostället Torp Södergården, inte långt från järnvägsstationen.

Båda arkitekterna Adrian Crispin Peterson och Bror Victor Adler tog fram ritningar men det var den senares förslag som antogs. I en annons i Alingsås Tidning 9 januari 1892, sökte den utnämnda byggnadskommittén, ledd av godsägare N.A Wssslau, efter byggmästare som skulle åta sig entreprenörsskapet. Arbetet gick till firman Nathan Persson från Göteborg, och den 12 september 1892 invigdes det nya tingshuset.

Enligt Kerstin Sundbergs uppgifter användes stora delar av det gamla tingshuset till byggandet av det nya. Samma dag som huset invigdes beslutade byggnadskommittén att bygga ett fyra alnar högt brädstängsel åt öster och dessutom rama in tomten med en hagtornshäck och ståltrådsstaket åt övriga väderstreck. En trädgårdsmästare skulle anlägga trädgården med träd och blommor i rabatter, och se till att gångarna grusades. Även gården framför uthuslängan skulle grusas. Uthuslängan var inredd med stall, vedbod, vagnslider, utedass och tillfälligtvis häkte.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Sundberg, Kerstin Lerums tingshus 100 år 1892-1992" Alingsås 1994 och Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-03, .