Stäng fönster Jönköping kn, ADVOKATEN 14 JÖNKÖPINGS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Jönköpings tingsrätt huserar i en byggnad uppförd 1984, och ligger vid Östra Storgatan som är en av stadens huvudgator. Framför domstolsbyggnaden öppnar sig också Hovrättstorget där förutom Göta hovrätt även Jönköpings gamla rådhus är beläget. Av fasaderna att döma ser tingsrätten ut att ligga mellan två liknande byggnader, men i själva verket är husen uppförda som en enda byggnad. Arkitekt var Gustaf Hållén.

Tingshusets fasader är slätputsade och målade grå, med fönsteromfattningar av vit slätputs och ett brutet tegelklätt tak. På långsidans mitt höjer sig en fronton med ett urverk och i frontonen står skrivet "Tingsrätten". Den arkadliknande bottenvåningen disponeras bland annat av Föreningsbanken (1998) och präglas av djupt liggande entréer och stora skyltfönster. Byggnaden har tre entréer och tingsrätten nås via en av sidoientréerna. Sanna ingång används också av banken och av en tandläkarmottagning.

Tingsrättens kontor och arkiv ligger på andra våning medan de fem tingssalarna och inskrivningsmyndigheten ligger på tredje våning tillsammans med väntrum, överläggningsrum, häktesrum, åklagar- och advokatrum. Samtliga salar nås från ett och samma väntrum. Den största tingssalen är möblerad i en kantig cirkel med rätten på ett podium och parterna placerade snett framför. Ljuset faller in från sidan. Till salen finns fem dörrar. I sal 2 faller ljuset in bakom rätten.

Sal 5 är helt nyinredd och har inga traditionella rättsliga symboler vad gäller vare sig möblering eller konst. Den hemlika inredningen består av ett rustikt bord av vitlaserad ek och stålunderrede, stolar av samma träslag som bordet, grå basmatta och en bonad av linne med tryckta stiliserade ankor.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-26