Stäng fönster Jönköping kn, VÄSTER 1:1 M.FL. JÖNKÖPINGS RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är beläget i en park i stadens centrum. Byggnaden fungerade som rådhus mellan åren 1914 - 1971. Den uppfördes ursprungligen som läroverk 1867. Staden Jönköping hade fått stadsprivilegier redan 1284. En träbyggnad från 1620-talet vid dåvarande Stora Torget (nuvarande Hovrättstorget) fungerade som rådhus fram till 1691 då huset förstördes i en stadsbrand. Återuppförandet av ett nytt rådhus på samma plats påbörjades 1696. Byggnaden eldhärjades 1716 och 1785. År 1914 flyttade rådhusrätten till ett hus från 1867 beläget vid Rådhusparken. Byggnaden, som ursprungligen inhyst ett läroverk, användes som domstolslokal fram till tingsrättsreformen 1971.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Rådhuset är en vitputsad stenbyggnad i tre våningar och består av två sidorisaliter och en mittrisalit som höjer sig över den övriga byggnaden. Bottenvåningen är rusticerad och fasaderna rikt dekorerade med pilastrar och listverk. Stilen kan benämnas nyrenässans. Den centralt placerade entrén nås via en stentrappa från parken. Pardörren flankeras av två kolonner som bär upp en stenbalkong. I mittrisaliten syns texten "Rådhus" skrivet i den släta taklisten. I risaliterna är samtliga fönster rundbågiga. Det flacka valmade taket är täckt med ärgad kopparplåt.

Entréhallen har blåmålade pelare och pilastrar med guldfärgade kapitäl. Stengolvet är rött och grått och rummet har ett kassettak. Den centralt placerade stentrappan har dubbla trapparmar. Rådhusrättens sal låg på bottenvåningen men inget av inredningen finns bevarad. Planlösningen i huset är typisk för dåtidens skolhus.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-26