Stäng fönster Växjö kn, GUNNAR GRÖPE 10 VÄXJÖ TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I samband med den så kallade tingsrättsreformen 1970 kom Växjö, Alvesta, Tingsryd, Uppvidinge och Lessebo kommuner att bilda domkrets för Växjö tingsrätt (SFS 1970:503) . Då avvecklades också Lenhovda som tingsställe och domstolens tingsställe och kansli placerades i Växjö. De första åren inhystes tingsrätten i Kinnevalds och Nordvidinges häraders tingshus på Norra Esplanaden men 1977 flyttade man in i det nybyggda tingshuset på Kungsgatan.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Växjö tingsrätt ligger mitt i staden bakom länsresidenset. Tingsrätt och länsstyrelse har gemensam entré och tingsrättens del av byggnaden är förbunden med det före detta rådhuset, eller Sjögrenska skolan som byggnaden kallas. Rådhuset används idag (1998) av hyresnämnden och vattendomstolen. En stenlagd gång leder fram till tingsrättens uppglasade entré som ligger i gatunivå.

Tingsrättens och länsstyrelsens byggnad är tre våningar hög med fasader i beige puts och fönsterband med bruna omfattningar. Taket är platt. Medan rådhuset ligger i liv med gatan är entrén till tingsrätten och länsstyrelsen indragen från gatulivet. Ovan entrén finns texten "TINGSRÄTTEN LÄNSSTYRELSEN". Tingsrätten förbinds med rådhuset genom en tvåvåningsbyggnad med fasader i ljus puts.

Innanför den gemensamma entrédörren för länsstyrelse och tingsrätt är åtskillnaden mellan de två myndigheterna tydlig. Tingsrättens expedition ligger separat innanför ytterligare en uppglasad entré. I omedelbar anslutning till expeditionen ligger de sex tingssalarna, varav tre är större salar och tre mer har karaktären av förberedelserum. Vänthallen är öppen med uppglasad vägg mot länsstyrelsens reception och en innergård. Väggarna är klädda med träpanel som vid den senaste renoveringen 1997 målades i milda laserande toner . Då lade man också om linoleumgolvet, som för tydlighetens skull idag är lagt i ett avvikande rutnät framför dörrarna till de stora tingssalarna. I vänthallen står en träskulptur föreställande en spögubbe, vilken ursprungligen kommer från Ingelstad.

Av tingssalarna har endast den största podium. Väggar och tak i denna sal är klädda i träpanel och väggarna är målade i samma laserande toner som vänthallens. Ljuset faller in från fönster bakom rätten eller från sidan. Fönstren är i huvudsak täckta av långa skärmliknande gardiner. Ett par salar har dessutom ljus från ett schakt i taket. Rättens bord är svagt svängt med parternas bord i sned vinkel framför och vittnesbåset mellan dem. Möblerna är av trä och härrör från byggnadens uppförande. Golvet mellan borden är mönsterlagt på liknande sätt som det utanför dörrarna till tingssalarna.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-16