Stäng fönster Växjö kn, STENBOCK 12 KINNEVALDS HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är beläget vid en av Växjö stads ringgator. Det gamla fängelset från 1850-talet ligger vid samma gata. Byggnaden fungerade som tingshus mellan 1910 - 1977. Växjö tingsrätt använde huset 1970-1977. Arkitekt var C. Wettermark och byggmästare var J-P. Bengtsson från Växjö. Vid inventeringstillfället (1998) fungerade byggnaden som administrationsbyggnad för Växjöhem.

Tingshuset uppfördes av Kinnevalds härad 1910 och därefter kom också Norrvidinge härad att köpa in sig i huset 1918. Året därpå slogs häraderna samman till ett tingslag som kom att kallas Värends tingslag. En av anledningarna till att man uppförde ett nytt hus i Växjö var att arkivet i det gamla tingshuset inte var tillräckligt skyddat mot eldsvådor. När man ändå skulle bygga om arkivet, som skulle placeras i Växjö, väcktes tanken att även bygga ett nytt tingshus på samma plats.
För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Tingshuset är en tvåvåningsbyggnad med inredd vind. Fasaderna är av rött tegel medan listverk, hörnkedjor och fönsteromfattningar är av gult tegel. Huset står på en sockel av granit och det valmade brutna taket är täckt med plåt. Fasadern mot gatan är symmetriskt uppbyggd kring ett mittparti som markeras av svagt framträdande lisener och kröns av en fronton. I mittpartiet är också infogat en vacker portal vars rundbågiga port har överljus och en pardörr av ek. På baksidan framhävs tingssalens placering genom den utskjutande byggnadskroppen i en våning.

Invändigt har byggnaden genomgått stora förändringar. Tingssalen, som är placerad i byggnadens mittaxel, är idag avdelad och taket sänkt.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns tre exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-16