Stäng fönster Växjö kn, THEMIS 3 RÅDHUSET VÄXJÖ

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset, som idag (1998) fungerar som hotell, är beläget vid södra delen av stadens stora torg, mitt emot residenset. Växjö hade blivit stad redan på mitten av 1300-talet och den äldsta rådhusbyggnaden uppfördes troligen 1617 vid sydöstra hörnet av Stortorget. Mellan åren 1843 och 1851 höll man troligen förhandlingar i Sjögrenska skolan vid Kungsgatan. År 1851 återvände man tillbaka vid Stortorget, då ett nytt rådhus stod klart. Byggnaden användes av rådhusrätten fram till början av 1970-talet. Enligt uppgift från Smålands museum 1999-02-15 uppfördes rådhuset av Theodor Ankarsvärd och byggdes till 1906 av Hermansson, Växjö.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Rådhuset är en mycket stor och monumentalt utformad byggnad uppförd av tegel i två våningar med slätputsade fasader ovan en putsrusticerad bottenvåning. Huset består av en långsträckt huskropp med svagt framskjutande mitt- och sidorisaliter. Den centralt placerade entrén nås via en bred stentrappa. I mittrisaliten ovan entrén syns en rad av höga rundbågiga fönster och i frontespisen sitter ett urverk. Sadeltaket är täckt med svart plåt. Hela byggnaden präglas av klassiserande putsornamentik. Rådhusrättens forna sal undersöktes inte vid inventeringstillfället.

På riksarkivet finns ritningar av rådhus i Växjö från två tidpunkter, 1812 och 1849. Den tidigare är ritad/godkänd av Sundvall och den senare omarbetad av Scholander.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-16