Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 AKALLA BY

Historik
Namnet Akalla kan tolkas som "åkarlarnas by" och syftar då sannolikt på närbelägna Igelbäcken. Byn omtalas första gången 1323 då mark testamenterades till Uppsala domkyrka. Byns gårdar har dock mestadels varit skattegårdar men med perioder av frälsejord på 1700- och 1800-talen. Byn var en s k randby med tre gårdar på rad från väster till öster. På 1770-talet delades Mellangården och nuvarande Storgården bildades. Mellangårdens nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes sannolikt i samband med delningen och den karolinska mangårdsbyggnaden från omkring 1700 blev Storgårdens mangårsbyggnad. Gårdens storlek minskade till en fjärdedel. Storgården var alltså en sammanslagning av Mellangården och Östergården.

Sedan 1800-talet har det endast funnits Mellangården och Storgården. 1816 genomfördes storskifte.

1905 köptes byn med tillhörande marker liksom granngårdarna på Järvafältet av Kronan för att bli militärt övningsområde.

1966 sålde Kronan marken till kommunerna kring fältet och exploateringen med nya stadsdelar kunde ta fart. Akalla by hade av folklivsforskaren och bebyggelsehistorikern Sigurd Erixon pekats ut som en av de två bäst bevarade bymiljöerna i Stockholmstrakten. Inför byggandet av stadsdelen Akalla fanns ett samförstånd att skydda bymiljön. 1974-75 gjordes en omfattande upprustning för att göra byn till ett viktigt komplement till stadsdelens funktioner: här inrättades en s k kvartersgård med lekutrymmen, djur och hit förlades klubbrum och föreningslokaler. Byggnaderna rustades på ett för tiden varsamt sätt.