Stäng fönster Nora kn, PUBLICA FIDE 18 GAMLA TINGSHUSET I NORA

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På 1640-talet uppfördes ett tingshus som i början av 1700-talet var huset i dåligt skick och behövde repareras. Vintertid gick det inte att vistas i huset utan tinget fick hållas i rådhusets lokaler. 1825 revs det gamla tingshuset och häradsrätten flyttade till ett trähus i hörnet av Kungsgatan och Prästgatan. Denna byggnad användes fram till 1905 då ett nytt tingshus stod klart.

Tingshusbyggnaden ligger vid torget mitt emot kyrkan i Nora.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Tingshuset är uppfört i timmer och klätt i locklistpanel målad med falurödfärg. De inklädda knutarna är vitmålade. Sockeln är spritputsad. Det finns en våning och en inredd vind. Taket är ett sadeltak belagt med enkupigt lertegel. Entrén är placerad på gårdssidan. Gatufasaden innehåller sex stora tvåluftsfönster med varje luft indelad med spröjsar i tre. Fönsteromfattningarna är vitmålade. Byggnaden som också har varit skola är välbevarad med tidig 1800-talsprägel. Tingssalen finns inte kvar.

I NLB-1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset innehöll sal och tre rum jämte två vindsrum. Tingslokalerna ansågs för ändamålet "någorlunda lämpliga."

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-12