Stäng fönster Högsby kn, STABY 13:1 HANDBÖRDS HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1833 dömdes Handbörds härads tidigare tingshus ut och man beslutade att uppföra ett nytt. Det nya tingshuset stod klart 1834 och låg en bit utanför byn mittemot det nya gästgiveriet. Tingshuset är beläget på en höjd invid landsvägen som sträcker sig mellan Högsby och Ruda.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

Tingshuset är en faluröd panelbeklädd envåningsbyggnad med vita knutar och ett tegel- eller betongpanneklätt valmat sadeltak. Huset står på en betongsockel. Huvudentrén är centralt placerad på husets ena långsida. Det finns även en entré på den ena gaveln. Huset har byggts om och till vid ett flertal tillfällen sedan det slutade användas som tingshus. Tingssalen är ombyggd. I en intilliggande byggnad ligger häktet. Det är en mindre envåningsbyggnad klädd med faluröd locklistpanel under ett tegeltäckt sadeltak. Ytterligare rödmålade uthus ligger intill tingshuset, kanske har de hört till tingshuset eller gästgiveriet och fungerat som stall. Vid besökstillfället gavs ingen möjlighet att inventera interiörerna men de är troligen fullständigt ombyggda.

I Nya Lagberedningens betänkande från 1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset befanns vara i "godt stånd", och innehöll på nedre botten, förstuga, sal och fem rum jämte kök samt på vinden två rum.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-06-05