Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 HÄSTA GÅRD

Historik
Namnet Hästa omnämns för första gången 1347, och förmodas betyda hässjestad, platsen där en hässja är uppställd. Strax norr om gården finns ett gravfält från järnålder och vikingatid, och här finns även stensträngar mm som vittnar om områdets långa kontinuitet. 1538 skall Hästa ha bestått av två gårdar, ett större skattehemman och ett lite mindre kyrkohemman (som efter reformationen blev ett kronohemman). Skattehemmanet låg 1743 under Karlbergs kungsgård. Kronohemmanet omvandlades 1713 till skattehemman, och låg under Hägerstalund. På Hästas mark låg vid denna tid även ett båtsmanstorp. Enligt en karta från 1707 var skattehemmanet beläget ca 75 meter sydväst om den nuvarande mangårdsbyggnaden, medan kronogården låg ca 80 meter åt nordväst om densamma. På den lägre marken söder om gårdshöjden låg byns täppor och humlegårdar. I anslutning till bebyggelsen fanns flera anlagda trädgårdar. En karta från 1864 visar att det ännu vid denna tid fanns bebyggelse vid de gamla gårdslägena. Vid bägge platserna finns än idag husgrunder.

I mitten av 1700-talet slogs de två gårdarna samman till en - det var sannolikt nu som nuvarande mangårdsbyggnad (hus 51) uppfördes. Den trolige byggmästaren var bankokommissarien Johan Jakob de Besche - vilken vid åren kring 1750 bodde på Hästa. Under 1800-talet hade gården en rad ägare ägare, som uppförde ekonomibyggnader av olika slag. Under århundradet försågs gårdshöjden med sina omfattande naturstensterrasseringar. I början av 1900-talet togs Hästa, liksom övriga Järvagårdar, över av militären. Den tidigare ägarfamiljen fortsatte dock att arrendera gården. 1970 övergick Hästa i stadens ägo. Vid denna tid fanns storstilade planer på att bygga ett nytt bostadsområde på denna del av Järvafältet, och Hästa skulle omvandlas till en kvartersgård på samma sätt som Husby gård. Av detta blev intet, de öppna ytorna på Järvafältet fredades från bebyggelse. I stället fortsatte Hästa att drivas som jordbruk fram till 1985/86. Sedan 1993 fungerar gården som 4H:s Länsgård, med hästar, lamm, kor och andra kreatur. Även jordbruket har återuppstått, den första sådden skedde 1995. Verksamheten utvidgas fortfarande; år 2007 byggdes en lång ladugård i den södra delen av gården.

Den stora mangårdsbyggnaden (hus 51) är Hästas äldsta bevarade hus. Byggnaden förlängdes mot söder i slutet av 1700-talet, och försågs med karaktäristiska frontoner. Byggnaden renoverades därefter invändigt på 1850-talet, ca 1920 samt 1959. Hästas ståtliga lada (hus 181) uppfördes 1897, och står fortfarande kvar i gott skick. Någon gång under 1800-talets andra hälft tillkom de bägge uthusen (hus 53 och 54) strax norr om mangårdsbyggnaden. På 1864 års karta finns en byggnadskropp markerad på platsen - detta kan vara hus 54. Under militärens tid på Järvafältet, någon gång under 1900-talets mitt, uppfördes den lilla verkstaden/garaget med fasader i korrugerad aluminium (hus 49). Nu tillkom även det stora betongvärnet i hagen på gårdshöjdens norra del (hus 55). Från militärtiden finns en källare i betong bevarad invid infartsvägen ett 70-tal meter nordväst om mangårdsbyggnaden. När källaren uppfördes 1935 revs ett äldre bostadshus med källare som hade murade tegelvalv; kanske var detta ett av det gamla kronohemmanets byggnader. På denna plats fanns även tidigare ett arbetarbostadshus som brändes ned av brandkåren 1951, "i experimentsyfte". Ännu ett äldre bostadshus fanns här fram 1890-talet. På 1950-talet revs det stall/ladugård som var beläget strax öster om nuvarande lada. 1957 uppfördes ett bostadshus (hus 48) på lägre mark söder om huvudbyggnaden. Huset stod kvar till 1997 då ett nytt bostadshus med samma ungefärliga volymer uppfördes på den gamla grunden. Enligt uppgift från Hästas tidigare arrendator Åke Larsson skall det före 1957 ha funnits en husgrund på platsen. Ytterligare en gammal husgrund skall finnas ett 30-tal meter väster om 1990-talshuset. Detta var före 1700-talets mitt platsen för Hästas dåvarande skattehemman.

Källor:
Hästa gård, Byggnadshistorisk dokumentation, Stockholms Stadsmuseum 2001
Stockholms Stadsbyggnadsnämnds Arkiv
Stockholms Stadsmusei arkiv; Järvafältet
Stockholms Stadsmusei arkiv: Torp och gårdar
Utredning beträffande Järvagårdarna, Kjell Abramson arkitektkontor AB, Kjell Abramson, Lars Englund, 1971