Stäng fönster Bollnäs kn, SÄVERSTA 5:26 BOLLNÄS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft. Häradsrätterna och rådhusrätterna försvann och ersattes av tingsrätter. 1971 bildades Bollnäs tingsrätt. Domkretsen omfattade områdena för Bollnäs, Arbrå, Alfta, Hanebo och Ovanåkers kommuner. Tingsstället placerades, så som tidigare, i Bollnäs och tingsrätten inrymdes i samma tingshus som häradsrätten tidigare hade använt.

Bollnäs tingsrätt är belägen i Säversta, strax sydväst om själva stadskärnan och omkring en kilometer från järnvägsstationen. Byggnaden uppfördes från början som Bollnäs kommunalhus och ligger på en liten höjd, indragen ett stycke från gatan och omgiven av en stor trädgård. Kyrkan och den stora kyrkogården ligger granne med domstolen liksom stadens hembygdsgård.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.