Stäng fönster Söderhamn kn, DOMAREN 1 SÖDERHAMNS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I samband med införandet av den nya rättegångsbalken 1948 slogs de två tingslagen i Sydöstra Hälsinglands domsaga, Norrala och Hanebo tingslag och Enånger, ihop till ett. Den nya benämningen blev Söderhamns tingslag. Samtidigt drogs tingsstället i Söderala in och flyttades till Söderhamn som också blev kansliort.

1962 drogs tingsstället i Enånger in och 1965 lades Söderhamns rådhusrätt under landsrätt och slogs samman med Sydöstra Hälsinglands domsaga (SFS 1964:775). Ungefär samtidigt stod det nya tingshuset i Söderhamn klart och invigdes 1966. Tingshuset byggdes på en tomt mitt i Stadsparken, några hundra meter norr om buss- och järnvägsstationen.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.