Stäng fönster Gävle kn, NORR 32:1 GÄVLE RÅDHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I en stadsbrand år 1569 förstördes det rådhus som troligen var Gävles första (Carlestam, 1991). Uppgifter om var det låg eller hur det såg ut saknas, men förmodligen låg det nära Heliga Trefaldighetskyrkan.

1628 byggdes ett nytt hus som låg på ungefär samma plats som dagens rådhus, liksom en fondbyggnad vid Handelstorget. Om vi ska tro Eric Dahlbergs bilder var det en trevåningsbyggnad med en högrest takryttare. Detta rådhus skadades i en brand 1697 och reparerades inte förrän i mitten av 1700-talet.

I den stora stadsbranden 1776 brann hela huset till grunden. De första dagarna efter branden sammanträdde magistraten i prästgården (Elfstrand, 1901) men därefter användes landskanslisalen på slottet under ett par år och 1781-1790 fungerade en byggnad på Norra Strandgatan som rådhus.

Ytterligare ett nytt rådhus började byggas 1784 och stod klart 1790 efter att kungen hade hade gett gävleborgarna en gåva om 4 500 riksdaler.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-28, Carlestam, Gösta "Ett rådhus berättar" Gävle 1991, Karlström, Ture "Gävle stadsbild, Bebyggelsehistoria och samhällsutveckling till 1900-talets början" Gävle 1974, Elfstrand, Percy; "Hur Gefleborna invigde sitt rådhus 1790", I: Gefle-Postens julnummer 1901