Stäng fönster Hudiksvall kn, EDE 3:7 DELSBO

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Delsbo tingslags tingshus uppfördes ursprungligen i Näsbyn, som ligger strax norr om nuvarande Delsbo (Jonsson, 1970). Enligt ett protokoll från 1831 dryftades tingshusbygget på sockenstämman. Förslaget att uppföra ett tingshus kom från en kronobefallningsman Lidén som sannolikt var missnöjd med att tingslaget dittills hade hållit ting i länsmans- och gästgivaregårdar runt om i bygden. Tingshuset byggdes på gästgivaren Olof Perssons mark ovanför kyrkan i Näsbyn.

1897, då den närliggande byn Ede (idag Delsbo) hade fått järnvägsförbindelse beslutades att tingshuset skulle flyttas dit. Samtidigt med flytten uppfördes ett häkte som därmed ersatte häktet och gäldstugorna i Näsbyn. Tingshuset fick på sin nya plats en helt ny, tidsenlig utformning varför det i själva verket är svårt att tala om ett och samma hus. Materialet från huset i Näsbyn återanvändes helt enkelt för att bygga det nya huset som men det tillfördes också många nya element, inte minst den vitmålade liggande träpanelen.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-29, Jonsson, Bror "Ting och tingshus i Delsbo tingslag" i Hudiksvalls tidning 21/11-1970.