Stäng fönster Ljusdal kn, TÄLLE 12:1 LJUSDALS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Ljusdals tingsrätt är belägen ett stenkast från järnvägsstationen vid samhällets främsta genomfartsgata. Tingshuset invigdes den 31 oktober 1892.

Under 1700-talet och första delen av 1800-talet höll Ljusdals tingslag ting på olika platser i bygden (Bodin, 1970). Bland annat hölls ting i Utigården i Sjövästa söder om Ljusdal samt i gästgivaregården i Åkersta. Båda dessa byggnader finns fortfarande bevarade. Under senare delen av 1800-talet alternerade häradsrätten mellan skolhuset i Färila, och skolhuset i Ljusdal. Enligt Nya Lagberedningens inventering som gjordes i början av 1880-talet var huset i Ljusdal i gott skick. Det var beläget vid kyrkan och innehöll på bottenvåningen fem rum och sal, medan andra våning uppläts till "främmande ändamål". Lokalerna bedömdes som lämpliga för ändamålet men ungefär vid denna tid beslutades likväl att det skulle uppföras ett tingshus.

Tätorten kring järnvägsstationen skildes från övriga kommunen och bildade municipalsamhället 1889, tre år senare invigdes det nya tingshuset. I Norrlandsposten den 20 maj 1892 beskrevs tingshuset som: "hållet i en tung och väl allvarligt stol, allvarligare till och med än rättvisans tempel skäligen kan kräva".

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-29, Bodin, Folke "Västra Hälsinglands domsaga" Ljusdal: Ljusdals Tryck AB, 1970