Stäng fönster Ljusdal kn, ÖJE 8:68 JÄRVSÖ TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Järvsö ligger i den branta slänten på Ljusnans västra älvbrink, inte långt från järnvägsstationen. Byggnaden fungerade som tingshus för Järvsö och Arbrå tingslag mellan 1891-1927. Efter tingshustiden blev byggnaden kommunalhus 1928-1970 Vid inventeringstillfället, 1999, fungerade byggnaden som bibliotek.

Järvsö tingslag höll ting på flera olika platser under 1700- och 1800-talen, bland annat i Hamre, Älvsätra och Stene (Stenshammar) (Bodin,1970, sid. 30ff). Efter det att Arbrå och Järvsö hade slagits samman beslutades emellertid att ett nytt tingshus skulle uppföras. I januari 1891 stod det klart. Huset hade bekostats av tingshusbyggnadsskyldige i Järvsö, Arbrå och Undersvik och kostat 14 000 kronor. Då huset var nytt inrymde det arkiv, fyra fångceller och andra förvaringsutrymmen i suterrängvåningen. På bottenplan låg den stora tingssalen med omgivande rum för domare, länsmän, parter och vittnen och på den inredda vinden fanns övernattningsrum för nämndemännen samt bostad för vaktmästare. 1928 slogs Järvsö och Arbrå ihop med Ljusdal och tinget flyttade till det större tingshuset i Ljusdal. Med god hjälp från en privat donation kunde Järvsö kommun köpa det gamla tingshuset för att använda det till sammanträden och annan kommunal verksamhet, bland annat sockenbiblioteket. I samband med den nya användningen gjordes också vissa praktiska omändringar i huset. Detta skedde också 1970, då biblioteket helt övertog lokalerna.

Tingshuset har en kompakt rektangulär form och är uppfört i en och en halv våning som vilar på en sockel av granit. De gulputsade fasaderna präglas av kannelerade pilastrar och ett kraftigt listverk som markerar murkrönet. Sadeltaket är tegelklätt.

Det fanns två huvudentréer till tingshuset, en för åhörarna och en för rätten och parterna. Entréerna flankerar den västra fasadens tre höga rundbågiga fönster vilka, liksom motsvarande fönsterparti på den östra sidan, markerar tingssalens placering i byggnaden. I suterrängvåningen på den östra sidan finns ytterligare en entré och i mittpartiet på denna fasad, som kröns av en fronton med ett urverk, öppnar sig de tre rundbågiga fönstren. Läget i den branta backen, och det klassicerande formspråket ger tingshuset ett tämligen monumentalt uttryck när man som besökare närmar sig det från huvudgatan. Väl framme vid huset visar det sig dock vara ganska litet till dimensionerna.

Tingssalen finns bevarad och hyser idag ett bibliotek. Salen ligger centralt mitt i husets bottenvåning. Den är rektangulär, omkring 10 x 7 meter och vid vardera kortsidan faller ljus in genom tre höga fönster. Rätten satt något upphöjd på ett podium vid den ena kortsidan. Det finns fyra ingångar in till salen. Förutom ett arkivskåp i trä och några åhörarbänkar Den ursprungliga möbleringen finns inte kvar.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-29, Bodin, Folke Västra Hälsinglands domsaga Ljusdal: Ljusdals Tryck AB, 1970, sid. 30ff