Stäng fönster Kramfors kn, NYLAND 27:1 BOTEÅ TINGSLAGS FD TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I slutet av 1800-talet präglades Nyland av båttrafik och handel på Ångermanälven (Telhammer, 1982, s 52). På 1880-talet fick samhället sitt första hotell och teater, en byggnad som aldrig blev klar eftersom byggmästaren gick i konkurs under byggets gång (Wedin-Högberg, 1987, sid. 127ff). Under flera år stod huset tomt och kvinnorna i Nyland använde det att hänga tvätt i. 1911 anlitades arkitekten Folke Zettervall för att göra om huset till tingsställe för Boteå tingslag, Ångermanlands mellersta domsaga. När huset var färdigt klart hade det en tredelad form med ett centralt mittparti och två tvärställda flyglar som sköt ut både åt fram- och baksidan. Huvudentrén var placerad mitt på fasaden och taket kröntes av en lanternin med lökformad kupol.

Tingshuset ligger i centrala Nyland med en trädgård på baksidan som vetter ner mot Ångemanälven.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-08, Telhammer, Ingrid, "Folke Zettervalls tingshus" I: Arkitekturmuseets årsbok 1982, Stockholm: 1982, Wedin-Högberg, Lena och Åsa Wedin "Nyland vid Ångermanälven" CEWE-Förlaget, Bjästa: 1987