Stäng fönster Kramfors kn, HOLA 6:29 LUNDGRENSKA GÅRDEN

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Byggnaden, som kallas Lundgrenska gården, utgjorde endast tingsställe för Boteå tingslag och hade ingen kanslifunktion. Under en period i slutet av 1890-talet användes tingssalen också av Hola folkhögskola. Under senare tid har byggnaden använts som bygdegård och nu som privatbostad. Tingsstället har inte inventerats av "Tings- och rådhusinventeringen".

I kulturmiljövårdsprogrammet för Kramfors kommun beskrivs tingsstället på följade sätt:
"Tingsstället är en högrest mangård, uppförd i två våningar med fasader av liggande ljusmålad träpanel, under tegeltäckt sadeltak. Mittpartiet markeras av en öppen veranda som löper genom två våningar och avslutas av en dekorativ gavel."

Tingssalen finns bevarad och används idag (2000) som konsertsal (Weidn-Högberg 1987, s 127-128). Den ligger en trappa upp och sträcker sig genom huset med de tre stora fönstren mot entrésidan. Rättens svängda bord var placerat framför fönstren, och en knapp halvmeter framför det löpte ett skrank med samma svängda form. Vid bordets sidor fanns dörrar i skranket. Hela inredningen var byggd av trä och ljus träfanér. Bordet togs bort någon gång i slutet av 1990-talet, sannolikt för att kunna använda salen som konsert- och samlingssal. Podiet, den vackra väggpanelen och parketten är emellertid intakta.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-08, Kulturmiljövårdsprogram för Kramfors kommun, Del 2:8 "Utvalda kulturmiljöer i Torsåkers socken", Foto av tingssalen år 1939 finns i boken "Nyland vid Ångermanälven" Weidn-Högberg Lena och Wedin Åsa. Bjästa: CEWE-förlaget, 1987, s 127-128