Stäng fönster Sundsvall kn, LIDENS-BYN 1:11 LIDEN

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1889 flyttades Indals tingslags tingsställe från Micksäter till Byn i Lidens socken. Förslaget att flytta hade uppkommit redan i april 1884 men det rådde delade meningar i frågan. Det var främst Indals socken som tyckte att tingsplatsen borde fortsätta vara Micksäter eftersom det låg i tingslagets folktätaste bygd. Efter att flytten hade fastställts både av häradsrätten och Kunglig Befallningshavande (länsstyrelsen) 1886, klagade Indals socken inför Kungl. Maj:t men utan att få gehör.

De första tio åren hölls tingen i Byns skolhus men ganska snart framförde skolrådet i Liden till häradsrätten att nya tingslokaler behövdes eftersom undervisningen stördes under tingen. Domstolen svarade att ett nytt tingshus skulle uppföras men att det borde förläggas närmare domhavandes, häradshövdingens, bostad i Sundsvall. Kunglig Befallningshavare, som beslutade i frågan, slog dock fast att det skulle byggas i Byn, Lidens socken.

Enligt Kungl. Befallningshavande skulle det nya huset stå färdigt senast år 1900. En tomt inköptes 1900 och samma år kontaktades en arkitekt, Natanael Källander, och den första entreprenadauktionen gick av stapeln. På grund av konflikter inom tingshusbyggnadsskyldige angående kostnadsförslaget (två socknar lät en annan arkitekt ta fram ett billigare alternativ), stod huset inte klart förrän 1904. De ursprungliga ritningarna med smärre förändringar hade då legat till grund för byggnadens utformning.

Tingshuset i Liden var i bruk till 1925 då förhandlingar flyttades till Sundsvall, trots att tingsslaget fortfarande var självständigt. 1936 slogs flera tingslag samman och Indals blev ett med Njurunda, Sköns och Ljustorps tingslag (SFS 1935:539). Året därpå såldes tingshuset i Liden till kommunen för 15 000 kronor inklusive "därtill hörande inventarier". Under följande år fungerade tingshuset som kommunhus.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohistorik_Sundsvalls_TR.pdf För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-07, SFS 1935:539